Zes keer per week steak met friet? Niet met een weekplanner!

“Schatje, wat eten we?” “Euh… *trekt kasten open* Vol-au-vent uit een bokaal?”
“Schatje, wat eten we?” “Worst met appelmoes en puree” “Weeral?!”
“Schatje, wat eten we? “Pft, ik heb geen inspiratie, zullen we maar naar de frituur gaan?”

Klinkt het herkenbaar? Of betrap je jezelf er ook soms op dat je na een lange werkdag nog naar de winkel moet hollen en dan maar weer voor snel-snel of iets voorverpakt kiest? Niet top, hé. Zin om hier iets aan te doen? Wij stellen voor: de weekplanning!

Waarom zou je een weekplanning maken? 

Eerst en vooral: omdat het tijd bespaart. Je moet je niet alle dagen lopen afvragen wat je nu weeral moet koken en je kan het boodschappen doen verspreiden over 1 à 2 dagen per week. Als je in je hoofd had dat je eigenlijk graag wat gezonder wou eten, is er ook meer kans op succes. Door een goede voorbereiding te maken, is het makkelijker om je eraan te houden en niet uit vermoeidheid of iets anders toch weer voor snel-snel en ongezond te kiezen. Als je op, pakweg zondag, een weekmenu hebt opgesteld, kan je ook een lijstje met ingrediënten maken. In de supermarkt ga je dan gericht op zoek naar je benodigdheden en is het gemakkelijker om weg te blijven van de chips en de koekenafdeling. Dat lijstje is ook easy peasy gemaakt, want bij het opstellen ervan kan je in je kasten kijken wat je nog hebt en waar je extra van nodig hebt.

Pft. Klinkt mooi, maar geen idee hoe ik daaraan moet beginnen.

Geen paniek: we helpen je erdoor. Een eerste goede stap is om voor de 7 dagen van de week alle ontbijten in te vullen. Daarna schakel je over naar tussendoortjes, daarna de lunch en tot slot bedenk je avondmaaltijden. Zo zorg je dus ineens ervoor dat er voldoende variatie is per week (lees: geen 4x worst met appelmoes en puree) (na deze blog ga je geen worst meer kunnen lezen) (of het zal je worst wezen) (bon, moving on).

Neem je agenda erbij. Welke dagen ga je ’s avonds wat meer energie hebben en wanneer iets minder? Als het al een ellenlange dag belooft te worden, ga je het ’s avonds écht niet meer zien zitten om nog een uitgebreide stoofpot te maken. Bewaar dat soort gerechten of nieuwe probeersels voor dagen waarop je, bv. vrij hebt of iets vroeger klaar bent met werken. Houd het op drukke dagen maar simpel: dat mág, hé.

Weet je nu al dat het op een bepaalde dag echt té druk gaat zijn om ook maar íets te willen maken? Zorg dan dat je iets gezonds in de vriezer hebt, kook op voorhand of kies voor een gezond gerecht dat werkelijk in een wip klaar is. We denken daarbij aan een eenpangerecht of koude wraps met gerookte zalm of zo.

Nu je toch bezig bent: plan eventueel ook je beweging in! Door op vaste dagen en uren te sporten, komt er nog eens extra routine in je dagen en is alles beter vol te houden. Werk je in shiften en kan je niet wekelijks op een vast moment gaan sporten? Bekijk het dan week per week en schrijf het in je agenda. Kwestie van te vermijden dat je het niet telkens verzet naar ‘straks’ of ‘morgen’ of … Enfin, ‘nooit’.

Ok. Wat heb ik dan zeker nodig per dag?

Er zijn natuurlijk een paar zaken die terugkeren en dagelijks op je lijst moeten staan. Zorg voor:

  • 2 à 3 porties fruit per dag
  • 2 porties groenten per dag
  • 2 melkproducten per dag
  • Een portie koolhydraten bij het ontbijt en de lunch, eventueel ook bij je avondmaal
  • Eventuele tussendoortjes (laat je niet verleiden tot te veel, te vettig, te …

Ben je al wat meer met deze tips? Fantastisch! Wil je echter toch nog wat hulp bij het opstellen van je eerste weekplanningen of heb je werkelijk geen idee wat 2 porties groenten dan moet inhouden? Je hoeft er helemaal niet alleen voor te staan! Onze voedingsconsulente, Marjolein Meeuwssen, doet niet anders en ook niet liever dan jou bij te staan met dergelijke zaken. Ze helpt je zonder twijfel binnen de kortste keren op weg naar een levensstijl waar je je helemaal comfortabel bij voelt (nee, aan diëten hoef je helemaal niet te doen). 

Zin in? Stuur haar vrijblijvend een bericht op Marjolein@Mpc-Mechelen.be en wie weet zien we je binnenkort in de praktijk! Tot dan? 

Let’s get Personal.!


NB: Dit blogartikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Marjolein Meeuwssen.






Zes keer per week steak met friet? Niet met een weekplanner!

Boost je vetmetabolisme tijdens duursport met LiFT

Ontdek hoe 4Gold's LiFT duursporters helpt bij het optimaliseren van hun vetmetabolisme. Verminder afhankelijkheid van koolhydraten, verhoog vetverbranding en verbeter prestaties. Leer meer over dit revolutionaire product!

Lees meer

Dementie in een glas

Een black-out na een avondje doorzakken met vrienden? Voor velen een gekend fenomeen. Maar wist je dat zulk gevolg niet zo onschuldig is als ze lijkt?

Lees meer

Recept: bietenrisotto

Rijst is een essentiële bron van energie. Bovendien hebben we met de komst van het koudere weer meer zin in warm eten. Daarom leggen we vandaag uit hoe je bietenrisotto klaarmaakt!

Lees meer

Post workout food

4 gouden regels om toe te passen na het sporten

Lees meer

Mag ik snacken na het avondeten?

3 tips en 4 afleidingsmanoeuvres

Lees meer

Wat is jouw eiwitbehoefte als krachtsporter?

Download 5 GRATIS eiwitrijke snacks

Lees meer

4 tips om "bad snacking" tegen te gaan

Vier gouden regels die jouw gewicht onder controle houden.

Lees meer

Vasten: hype of waarheid?

De balans vinden in wat je eet en verbruikt is de sleutel tot succes.

Lees meer

Vongole met venkel, basilicum en matcha

Lees meer

Panna cotta met matcha

Lees meer

Halloween diner

Een 5-sterren Adam's family diner in een handomdraai.

Lees meer

My Personal Coach E-Kookboek

35 ways to prove fast food can be healthy!

Lees meer

Hoera! Nooit meer koken!

Hoe mooi men het ook tracht te verpakken. Voedselvervangers zijn steeds geënt op maximum profit en zijn nefast voor onze gezondheid op lange termijn.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x