Dementie in een glas

Een black-out na een avondje doorzakken met vrienden? Voor velen een gekend fenomeen. Maar wist je dat zulk gevolg niet zo onschuldig is als ze lijkt?

Een avondje dementie als gevolg van doorzakken; dat is wat een black-out is. Alcohol legt precies dat deel van de hersenen stil dat ook door dementie wordt aangetast. Het betreft dàt deel, de hippocampus, dat verantwoordelijk is voor het opnemen van nieuwe informatie. Gelukkig kan dit bij af en toe doorzakken niet meteen lange termijn gevolgen geven. Maar bij mensen die chronisch veel drinken wordt de hippocampus zodanig beschadigd dat er sprake is van echte dementie: alcoholdementie.

Hier gooi ik meteen het worst-case scenario bij alcoholgebruik op je bord maar zelfs bij matige drinkers beïnvloedt het goedje de hersencellen. Het is zo dat bij het gebruik van 2-3 eenheden per dag de vorming van nieuwe hersencellen worden verhinderd. Waanzinnige gedachte om te weten dat alcohol hier al destructieve effecten uitoefent één van de vitale functies van ons brein: de vorming van nieuwe hersencellen in de hippocampus. 

Maar niet alleen het brein wordt geattaqueerd bij het drinken van alcohol. Ook andere mechanismen in ons lichaam zoals het immuunsysteem en de lichaamscellen krijgen een deuk. Wat op zijn beurt weer een stijging van het risico op ziekten met zich meebrengt, zoals borst- of prostaatkanker. Dus mocht je elke avond na het werk een glaasje wijn ingieten voor jezelf ter beloning van je harde werkdag, weet dan dat je je lichaam telkens intoxiceert.

Ga daarom voor drinken met mate en beperk je alcoholische consumpties tot het weekend bijvoorbeeld. Of kies voor non-alcoholische alternatieven waardoor je je nooit meer zorgen hoeft te maken over wie met de auto zal rijden.

Think before you drink. En je leven zal nog meer leuks in petto hebben voor jou.

Gezonde groet! 

Anneleen

Wil je non-alcoholische alternatieven ontvangen in je mailbox? 

Dementie in een glas

Boost je vetmetabolisme tijdens duursport met LiFT

Ontdek hoe 4Gold's LiFT duursporters helpt bij het optimaliseren van hun vetmetabolisme. Verminder afhankelijkheid van koolhydraten, verhoog vetverbranding en verbeter prestaties. Leer meer over dit revolutionaire product!

Lees meer

Recept: bietenrisotto

Rijst is een essentiële bron van energie. Bovendien hebben we met de komst van het koudere weer meer zin in warm eten. Daarom leggen we vandaag uit hoe je bietenrisotto klaarmaakt!

Lees meer

Post workout food

4 gouden regels om toe te passen na het sporten

Lees meer

Mag ik snacken na het avondeten?

3 tips en 4 afleidingsmanoeuvres

Lees meer

Wat is jouw eiwitbehoefte als krachtsporter?

Download 5 GRATIS eiwitrijke snacks

Lees meer

4 tips om "bad snacking" tegen te gaan

Vier gouden regels die jouw gewicht onder controle houden.

Lees meer

Vasten: hype of waarheid?

De balans vinden in wat je eet en verbruikt is de sleutel tot succes.

Lees meer

Vongole met venkel, basilicum en matcha

Lees meer

Panna cotta met matcha

Lees meer

Halloween diner

Een 5-sterren Adam's family diner in een handomdraai.

Lees meer

Zes keer per week steak met friet? Niet met een weekplanner!

Met een weekplanner vermijd je dat je ongezond of snel-snel kookt en eet. Het bespaart tijd, het zorgt voor routine waardoor je gezond eten gemakkelijker volhoudt en maakt dat je gevarieerd kunt koken & eten. Als je ook je sportmomenten inplant in je agenda, hou je alles super goed vol!

Lees meer

My Personal Coach E-Kookboek

35 ways to prove fast food can be healthy!

Lees meer

Hoera! Nooit meer koken!

Hoe mooi men het ook tracht te verpakken. Voedselvervangers zijn steeds geënt op maximum profit en zijn nefast voor onze gezondheid op lange termijn.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x