Mechelaar Peter D.R. is klaargestoomd en vertrekt zondag naar IJsland voor de epische trail run: RUN ICELAND.

In 5 opeenvolgende dagen moeten de deelnemers 110km afleggen. Slechts 50 atleten mogen eraan deelnemen!! Het is dus al een hele onderneming om hier tussen te geraken. Legendarische trail lopers zoals: Marco Olmo, Jason Schlarb, Ricardo Mejia, Eder Belmont en Mickey Graglia hebben eerder al deelgenomen aan deze loodzware race.

De screening

Is Peter een topsporter? Nee, maar wat wij zo fijn vinden aan met Peter te mogen werken is zijn topsportmentaliteit. De drive om een keer all in te gaan, rekening houdend met blessureleed in het verleden, en er alles aan doen om zijn lichaam te begrijpen. 

We gingen van start met een functionele screening en testten hem op: mobiliteit, core strength, krachtverhoudingen in het lichaam, etc Daarnaast voerden we een loopanalyse uit om te kijken of er overeenkomsten waren tussen de functionele screening (simpele setting) en zijn looppatroon (complexe setting). Met looptechnische data, aangeleverd door RUNEASI, kregen we inzicht in zijn: impact sterkte, impact duur, dynamische instabiliteit, grondcontacttijd, pasfrequentie. 

Conclusie: onevenwicht linkerzijde ten opzichte van rechts en dit ter hoogte van de voet, als de knie. 

Het plan

Nu we de risicofactoren en oorzaken wisten van zijn eerdere blessures gingen we afwegen wat de belastbaarheid van zijn lichaam op dit moment was en welke belasting hij zou moeten verwerken tijdens de RUN ICELAND race. We besloten 10 weken intensief te werken op:

  • Verbeteren mobiliteit door Fascia Release Techniek (FRT)
  • Algemene stabilisatie bekken en voet
  • Loopspecifieke kracht
  • Inbouwen loontechnische cues om zijn looppatroon te verbeteren

1. Verbeteren mobiliteit door Fascia Release Techniek (FRT)

Een lichaam beweegt zich voort door middel van spierketens en hefboomwerking over gewrichten van deze spierketens. Extra mobiliteit creëren voor betere hefboomwerking was stap één. Vooral omdat stramme bindweefsels tussen en rondom spieren kan zorgen van overbelastingen en ontstekingen van pezen en gewrichten. Een lopersknie kan bijvoorbeeld oorsprong hebben in het bekken of aan de bilspier die vastzit. Denk in functie van ketens en je komt vaak uit aan het probleem. 

2. Algemene stabilisatie bekken en voet

Extra mobiliteit die je wint dien je ook om te zetten in stabiliteit. Anders keert het lichaam steeds terug in zijn oorspronkelijke disfunctionele toestand. We werkten intensief op stabiliteit bekken om zijn lichaamszwaartepunt tijdens het lopen beter te controleren en extra stabilisatie van de voet. Meestal wordt er gedacht van een letterlijke top-down oorsprong-gevolg. Heel weinig vanuit een bottom-up. De voet is het eerste contactpunt met de grond en stuurt de eerste signalen rechtstreeks naar boven. Kleine tenen dienen van buiten naar binnen af te rollen, de grote teen is vervolgens de krachtleverancier om je opnieuw te lanceren. Als er in het voetmechanisme al iets mis gaat kan dit ook zorgen voor overbelasting naar enkel, knie en bekken gewricht. 

3. Loopspecifieke kracht

Wanneer de baseline oefeningen verzorgd worden is het tijd om functionele kracht te gaan winnen in 3 dimensies, nl: boven-onder, voor-achter en rotationele kracht. Ons lichaam roteert constant. Binnen training is dit jammer genoeg een vlak dat vaak vergeten wordt. Kijk bijvoorbeeld naar een looppatroon. Door contrarotatie van de romp is het mogelijk om steeds een hefboom in het bekken te veroorzaken zodat het been naar voor kan gekatapulteerd worden. 

Bij loopspecifieke kracht denken we in functie van een loopbeweging en de complexiteit ervan voor het lichaam. Tijdens een loopbeweging moet het lichaam een op- en neerwaartse zwaartekracht verwerken, een voorwaartse versnelling veroorzaken en precisie werk verrichten (core en stabiliteit). The challenge voor Peter was ON! ;) 

4.Inbouwen loontechnische cues om zijn looppatroon te verbeteren

In de laatste stap bouwden we looptechnische cues in ter verbetering van Peter zijn looptechniek. Looptechnische cues zijn geheugensteuntjes voor het brein om het juiste bewegingspatroon aan te spreken. Bijvoorbeeld: beeld je in dat je op lava zou lopen. Je gaat vervolgens op een bepaalde manier iets gaan aanpassen in het looppatroon. 

Via de realtime biofeedback van RUNEASI kunnen we zo gaan kijken welke cues werken voor Peter. De cues met beste resultaat bundelden we en gaven we mee aan Peter om deze geleidelijk aan in te bouwen in zijn looppatroon.


Deze integrale aanpak zorgde al snel voor goede resultaten volgens Peter. Zijn intensiteit kon na 3 weken gevoelig omhoog. De pijn die hij had bleef uit, ook bij intensievere trainingen. Zijn lichaam was aan het adapteren en dit kon je voelen! 

Nu is Peter klaar voor zijn afreis naar IJsland op zondag a.s. Waar hij op maandag een epische race van 5 dagen zal lopen maar wat vooral een unieke ervaring gaat zijn voor hem. 

We were happy to serve you Peter en wensen je heel veel succes!  

Sebert Penen - Performance coach Personal. Sportpraktijk

Heb jij een specifieke doel voor ogen of stoot jij op vervelende blessures? Vraag dan naar een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we adviseren je graag!

Whoop gebruikersgids: "track metrics that matter"

Ontdek Whoop, de fitness tracker die enkel metrics volgt die erom doen. Krijg inzicht in je fysieke activiteit, slaap en herstel.

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x