De aanleiding voor dit blogartikel stond te lezen in de krant van maandag 27/04/2015 (zie afbeelding). Waarin sportpsycholoog Jef Brouwers waarschuwt voor de valkuilen bij het gebruik van smartphoneapplicaties en dit vooral bij beginnende sporters of amateursporters.
"Ze jagen competitieve amateurs meer en meer in het rood en kunnen zelfs burn-outs verzoorzaken", aldus Jef Brouwers. Lees gerust eerst het artikel door, dan ben je al mee met de problematiek.
Wij zijn er ook van overtuigd dat apps niet meer zijn weg te denken (30.000 verschillende apps in de categorie gezondheid en fitness in de App store), hoewel de vele kritiek die ze krijgen uit de hoek van de gezondheidsexperten. Wat we wel kunnen doen is mensen zoveel mogelijk sensibiliseren rond de risico's bij het gebruik van zulke apps en het nut van (bijkomend) persoonlijk advies benadrukken. Want zo snel ze voor ons op de smartphone beschikbaar zijn, zo snel kan je ook opgebrand geraken.. citius altius fortius mag hier niet de bovenhand nemen op het gezond verstand.
Want ook wij als coaches komen mensen tegen als Jef Brouwers die zich hebben gewaagd aan het gebruik van de sportapp en halfweg hun trainingsproces moeten halt houden door blessures. In deze problematiek moet je steeds goed twee zaken voor ogen houden:
Dit zijn twee voornamelijke struikelblokken en twee zaken die we steeds ook vertellen tegen mensen die ons advies vragen omtrent deze sportapps.
Een bijkomend fenomeen is het sharen van jouw sportieve prestaties die de app minitieus heeft opgevolgd. Zoals ook in het artikel staat aangegeven geloven wij ook dat het delen van prestaties op social media voor een bijkomende druk zorgt. Je wil sneller, langer, beter dan de keren ervoor doen. Je kan jezelf geen slechtere tijd permiteren na velroop van tijd.. niet tegenover jezelf en niet tegenover je connecties. Je wil jezelf meten met anderen... en als je ziet dat jouw vriend of collega beter doet tijdens zijn voorbereiding dan wil je hem of haar ook bijbenen... perfect normaal "kuddegedrag". Peer pressure zorgt ervoor dat we ons op dat moment gaan opbranden.
Je zal ons wel niet horen zeggen dat apps over het algemeen slecht zijn... het heeft kennelijk ook veel mensen aan het sporten gezet en die erdoor nu 5 of 10km lopen. Maar er zijn ook heel wat mensen die zich eraan hebben gewaagd en in de lappenmand terechtkomen, dat kunnen we niet langer ontkennen.
Gebruik apps gerust, maar doe het vanuit het juiste perspectief. Daarbij kan persoonlijk advies bij een bewegingscoach wel helpen. Een bewegingscoach leert je de verschillende trainingsvormen en trainingszones aan of helpt je bij het correct uitvoeren van krachtoefeningen. Hij of zij helpt je de gegevens uit een app te analyseren zodat je veilig verder kan sharen, liken en tracken.
Want laat het ons voor goed en altijd in de mond nemen... Apps zorgen niet voor raad op maat!
Sebert Penen - Bewegingscoach / Performance trainer My Personal Coach - Mechelen