Een burn-out door je sportapp

De aanleiding voor dit blogartikel stond te lezen in de krant van maandag 27/04/2015 (zie afbeelding). Waarin sportpsycholoog Jef Brouwers waarschuwt voor de valkuilen bij het gebruik van smartphoneapplicaties en dit vooral bij beginnende sporters of amateursporters.

"Ze jagen competitieve amateurs meer en meer in het rood en kunnen zelfs burn-outs verzoorzaken", aldus Jef Brouwers. Lees gerust eerst het artikel door, dan ben je al mee met de problematiek.

 

image.jpg

 

Wij zijn er ook van overtuigd dat apps niet meer zijn weg te denken (30.000 verschillende apps in de categorie gezondheid en fitness in de App store), hoewel de vele kritiek die ze krijgen uit de hoek van de gezondheidsexperten. Wat we wel kunnen doen is mensen zoveel mogelijk sensibiliseren rond de risico's bij het gebruik van zulke apps en het nut van (bijkomend) persoonlijk advies benadrukken. Want zo snel ze voor ons op de smartphone beschikbaar zijn, zo snel kan je ook opgebrand geraken.. citius altius fortius mag hier niet de bovenhand nemen op het gezond verstand.

Want ook wij als coaches komen mensen tegen als Jef Brouwers die zich hebben gewaagd aan het gebruik van de sportapp en halfweg hun trainingsproces moeten halt houden door blessures. In deze problematiek moet je steeds goed twee zaken voor ogen houden:

  1. Apps maken gewoonlijk gebruik van standaard trainingsschema's opgemaakt volgens profielen van 1000-tal sporters. Aan de hand van deze profielen te analyseren bekomt men dan een aantal inschalingsniveau's, bvb: beginner, gevorderde en expert. Dus als zo'n app op de proppen komt met slogans als "jouw persoonlijke looppartner" of "persoonlijke trainingsschema's" moet je toch al eens twee keer nadenken.
  2. Een app gaat niet zeggen wanneer je kalmer aan moet doen bij tekenen van overbelasting en vermoeidheid. Het "standaard" trainingsschema past zich natuurlijk ook niet na een periode van stilzitten (door werk, vakantie, ...) of wanneer de eerste tekenen van blessures de kop opsteken.

Dit zijn twee voornamelijke struikelblokken en twee zaken die we steeds ook vertellen tegen mensen die ons advies vragen omtrent deze sportapps.

 

Een bijkomend fenomeen is het sharen van jouw sportieve prestaties die de app minitieus heeft opgevolgd. Zoals ook in het artikel staat aangegeven geloven wij ook dat het delen van prestaties op social media voor een bijkomende druk zorgt. Je wil sneller, langer, beter dan de keren ervoor doen. Je kan jezelf geen slechtere tijd permiteren na velroop van tijd.. niet tegenover jezelf en niet tegenover je connecties. Je wil jezelf meten met anderen... en als je ziet dat jouw vriend of collega beter doet tijdens zijn voorbereiding dan wil je hem of haar ook bijbenen... perfect normaal "kuddegedrag". Peer pressure zorgt ervoor dat we ons op dat moment gaan opbranden.

 

Je zal ons wel niet horen zeggen dat apps over het algemeen slecht zijn... het heeft kennelijk ook veel mensen aan het sporten gezet en die erdoor nu 5 of 10km lopen. Maar er zijn ook heel wat mensen die zich eraan hebben gewaagd en in de lappenmand terechtkomen, dat kunnen we niet langer ontkennen. 

Gebruik apps gerust, maar doe het vanuit het juiste perspectief. Daarbij kan persoonlijk advies bij een bewegingscoach wel helpen. Een bewegingscoach leert je de verschillende trainingsvormen en trainingszones aan of helpt je bij het correct uitvoeren van krachtoefeningen. Hij of zij helpt je de gegevens uit een app te analyseren zodat je veilig verder kan sharen, liken en tracken.

 

Want laat het ons voor goed en altijd in de mond nemen... Apps zorgen niet voor raad op maat!

 

Sebert Penen - Bewegingscoach / Performance trainer My Personal Coach - Mechelen

Een burn-out door je sportapp

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

Do's en Don'ts bij inspanningstesten

Wanneer en waarom doe je een inspanningstest? Wij geven je een handig lijstje van enkele do's en don'ts.

Lees meer

Startgids: waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Personal.ity of the month: FEBRUARI

Bart Van Acker: Een sterke bedrijfsleider met een stevige sportmicroob schopte het deze maand tot de 4 genomineerden voor "Jong Ondernemer van het Jaar 2019 in Antwerpen".

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Counter-chair manoeuver #1: Zitziek gedrag verstaan.

Hoe een dagelijks fenomeen als zitten wereldwijd dramatische proporties aanneemt. De gevolgen zijn zowel fysiek als mentaal te dragen. S1E1.

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Van Homo Sapiens naar Homo Sedentarius

Zitten is het nieuwe roken... neen, het is zelfs erger! PS: Moest iemand het zich afvragen... JA dit blog artikel is geschreven achter een standing desk! :)

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Share erop los met WhatsApp-share button!

Met meer dan 600milj. actieve gebruikers is WhatsApp anno 2014 een belangrijk communicatiemiddel geworden, misschien zelfs belangrijker dan de standaard sms.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Gebruiksanalyse: Garmin Forerunner 920XT

Alles wat je moet weten over het gebruik, functionaliteiten en prijs-/kwaliteitsverhouding van de Garmin Forerunner 920XT triatlonhorloge.

Lees meer

Geslaagd voor politieproeven

recensie L.B

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x