Counter-chair manoeuver #1: Zitziek gedrag begrijpen.

"Hoe kan in godsnaam een stoel levensbedreigend zijn?"

Het is de vraag die we graag centraal stellen in dit blogartikel.

We studeren erin, we eten erin, we daten erin, we rijden erin,... we komen in ons dagelijks leven constant zitmeubilair tegen in alle geuren en kleuren. Stoel addictie - net zoals een alcoholverslaving - is de constante behoefte die we hebben gekweekt om te gaan neerzitten. We slenteren of rushen dikwijls van bed naar auto, naar de bureaustoel op het werk, naar de zetel thuis en terug naar bed...

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel je zelf zit op een dag?

Waar bevind je je nu? In een stoel?

Vergeet dan niet dat voor elk uur je zit, je twee levensuren kwijt bent, voorgoed! De wetenschap heeft een hele lijst van ziektebeelden kunnen opmaken ten gevolge van overmatig zitgedrag. Je kan er al haast een alfabet mee opsommen: A voor artritis, B voor bloeddruk, C voor cardiovasculaire aandoeningen, D voor diabetes, ... 

Maar het zijn niet enkel deze gevolgen op de gezondheid die de mensheid het meeste raken. Sedentair leefgedrag heeft veel diepere gevolgen dan enkel het alfabet. Het raakt ons ook in onze geestelijke toestand, onze creativiteit, onze levensvreugd. 

Als coach doen mijn oren telkens pijn te horen dat men bij een eerste gesprek zegt geen tijd te hebben om te bewegen. Herkenbaar voor jou? 

De sitting disease - het overmatig zitgedrag - straft onze moderne zielen tot sedentair leefgedrag.

"Maar we zitten toch al eeuwenlang, hoe kan zitten nu ineens zo schadelijk zijn?"

De vraag hoe een dagelijks fenomeen als zitten - dat we allemaal doen - ons zoveel schade kan aandoen is een plausibele vraag. Maar net als andere levensnoodzakelijke dingen is alles in overmaat schadelijk. Neem nu ons eetgedrag. Eten is levensnoodzakelijk. Het voorziet ons van de nodige energie om onze dagelijkse taken te kunnen uitvoeren. Eet je teveel naarmate je energie verbruikt kom je kilo's bij en blijf je eten val je er ook bij neer. 

Net hetzelfde kan gezegd worden over zitten. In essentie werd zitten gebruikt als pauze tussen onze activiteiten door. We zijn gemaakt om recht te staan, onze anatomie en fysiologie is hierop afgestemd. In ons verre verleden wandelden we op zoek naar eten en woonst, wandelden we om zaken uit te vinden, en af en toe zetten we het op een loopje tijdens de jacht (al dan niet om te moeten gaan lopen van wild gedierte :)). Het aandeel zitten was zeer klein in vergelijking met de actieve uren. Het tegenovergestelde is momenteel aan de gang. We zitten gemakkelijk 13u per dag, slapen gemiddeld 8u en we bewegen er ongeveer 3. 

Neem gerust eens de zit-test door.

Als je voor de eerste keer in aanraking komt met deze materie en een blogartikel leest over zitziek gedrag kan je dit absurd vinden. Mogelijk een brug te ver, want je merkt misschien niet onmiddelijk de nadelen van overmatig zitgedrag. Dat is ook het onderliggende diepere probleem. Het manifesteert zich op vele vlakken op een later tijdstip.. denk maar aan verhoogde stress, depressie, lage rugpijn, ziekteverzuim, meer files, etc. Durf zelf eens kritisch na te denken over mogelijke gevolgen van overmatig zitgedrag. 

Mispak je ook niet... Onderzoek over de sitting disease is gebaseerd op 40 jaar wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld. De wetenschap in het algemeen kan alvast duidelijk zijn: "De mensheid is niet gemaakt om de hele dag neer te zitten. Zowel op fysiek, medisch, creatief en geestelijk vlak. " 

"Zitten is als een vreselijk crash dieet: het heeft zich opgedrongen als gevolg van ons modern bestaan."

We trachten in een reeks van blogartikels de komende maanden iets bij te brengen over de sitting disease. Hierin gaan we ons niet beperken tot sensibilisering, maar ook adviseren en concrete acties ondernemen. 

Cut the chains, get up, unlock your mind. 

Sebert Penen - Bewegingscoach / Performance trainer Personal. Sportpraktijk


Counter-chair manoeuver #1: Zitziek gedrag begrijpen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x