Inzichten uit DNA-analyse essentieel voor je gezondheid en prestaties

4Gold begon in 2017 naar eigen zeggen als een bedrijf van atleten voor atleten. Dat eerste was niet gelogen, als je weet dat de co-founders respectievelijk een ex-wielrenner, ex-motorcrosser en huidig topfietser Mathieu Van der Poel zijn. Het tweede evenmin, want de ambitie bestond erin hoogkwalitatieve en gepatenteerde supplementatie te ontwikkelen door nieuwe en revolutionaire raakvlakken tussen sportvoeding en DNA te onderzoeken en zo sportprestaties te optimaliseren. Nu is de start-up klaar voor een volgende fase, waarbij de blik ook op de niet-topsporter wordt gericht.

(©Emilie Bonjé)

“Die hele markt van sportvoeding opereerde vanuit het model van one size fits all”, vertelt business advisor Gil Van Laer over die beginfase. “Met andere woorden: vanuit de idee dat supplementen in elk lichaam op dezelfde manier werken en dezelfde effecten hebben. Dat is echter een achterhaalde visie, want iedereen heeft een uniek genetisch profiel en verwerkt supplementatie op een andere manier.”

Die vaststelling bleek een gat in de markt. Als de founders vertrokken vanuit personalisatie – lees: vanuit DNA-analyse – hadden ze met 4Gold … goud in handen. “Er zijn weliswaar verschillende internationale start-ups en scale-ups die claimen volgens het principe van personalisatie te werken, maar daar gebeurt het met enkel en alleen online vragenlijsten”, gaat Gil Van Laer verder. “Genre ‘wie ben jij?’ en ‘hoeveel uren sport je per week?’ Men laat de consument dus eigenlijk zelf een diagnose stellen en dat is wetenschappelijk gezien heel wankel.” 

“Nog anderen doen het dan weer via bloedanalyse, maar dat is dan weer veel te veel een momentopname. Alsof je het oliepeil van een auto zou meten en daaruit conclusies trekken over de motor zelf. DNA-analyse geeft veel diepgaandere inzichten en vormt bijgevolg de heel waardevolle en wereldwijd unieke propositie van 4Gold.”

“De inzichten uit DNA-analyse zijn essentieel voor de gezondheid, of je nu topsporter bent of hardwerkende lifelete – in plaats van athlete. Zo kan duidelijk worden of je bijvoorbeeld structureel behoefte hebt aan bepaalde supplementatie, zoals vitamine D of choline, en aan welk type, bijvoorbeeld een plantaardig in plaats van een dierlijk eiwit. Op basis daarvan kan je gezondheid geoptimaliseerd worden en kan je met behulp van specifieke sportsupplementen je sportieve prestaties of ambities bijstellen.

“Let wel, om een misverstand uit de weg te ruimen: wij ontwikkelen geen supplementen op basis van DNA-analyse, wij ontwikkelen hoogkwalitatieve supplementen op basis van inzichten uit de nutrigenetica en nutrigenomica, en matchen die vervolgens met de DNA-analyse van de individuele klant. Dat is een groot verschil!”

*Bron: Bloovi - Waarom deze start-up in sportvoeding zich herpositioneert als healthtech speler: “Inzichten uit DNA-analyse zijn essentieel voor je gezondheid en prestaties”. - 28 april 2022

Inzichten uit DNA-analyse essentieel voor je gezondheid en prestaties

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x