Ze zeggen dat kreunen je prestatie bevordert

Bevordert kreunen je prestaties? Andy Peelman en Kirsten Flipkens testen het samen met onze sportkine Lara Nerinckx uit Mechelen in het nieuwe seizoen van 'Ze Zeggen Dat'.

Ze zeggen dat… kreunen helpt om beter te presteren. 

Maar is dat ook zo? Daarop wou Andy Peelman een antwoord geven in de eerste aflevering van ‘Ze Zeggen Dat’. Let's put it to the test ;)

Andy ging de uitdaging aan tegen toptennisspeelster Kirsten Flipkens. ‘Ik kreun zelf een beetje, maar niet dat ik daar echt in geloof’, gaf Kirsten eerlijk toe. ‘Ik heb niet het gevoel dat dat mij beter maakt of beter doet spelen, ik denk wel dat het een mentale impact heeft op de tegenspeler. Maar of het je spel beter maakt, daar heb ik mijn twijfels bij.’ 

Bestaat de kracht van kreunen echt of is dit een fabel van de hoogste plank? Onze sportkine Lara Nerinckx uit Mechelen werd erbij geroepen als experte. Zij onderwierp de twee proefkonijnen aan de test.

Ze zeggen dat kreunen je prestatie bevordert

De begintest

Om te weten te komen of kreunen tijdens het sporten prestatie bevordert begonnen we met een begintest. Elke speler kreeg enkele ballen naar zich toegespeeld. Bij een rode bal zou men niet kreunen, bij een paarse bal wel. Zowel Andy als Kirsten kregen enkele ballen toegespeeld.

De balsnelheid werd telkens geregistreerd door een speed gun en bijgehouden. 

De opslag

Nadien moesten de testpersonen elk een reeks ballen opslaan. De eerste reeks zonder kreunen, de twee keer met kreunen. 

Opnieuw werden de balsnelheden geregistreerd en genoteerd.

De resultaten

Zowel bij Andy als bij Kirsten werd er een significant verschil opgemeten tussen slagen zonder kreunen en slagen met kreunen. Kirsten kon een verbetering noteren van 20% in balsnelheid, bij Andy zelfs 30%. 

De conclusie

Uit de tests en de resultaten kon het VTM programma "Ze zeggen dat" concluderen dat kreunen tijdens het sporten prestatie bevordert. Het voordeel zou voornamelijk optreden bij sporten waarbij je de romp uitgesproken moet gebruiken, zoals: tennis, volleybal, handbal,... maar ook gevechtssporten of zelfs oerkreten in volle sprint op de fiets wanneer je met man en macht aan je stuur trekt. 

Tijdens dit moment van inspanning kan je door kreunen de activiteit van de rompspieren verhogen. Waar het voordeel aan te wijten is.

Kreunen of niet? Ze zeggen dat... Personal. Sportpraktijk je steeds kan helpen.

Niet echt het type dat kreunt? Of schreeuw je het wel liefst van de daken? Wij laten het in het midden althans... maar als jij jouw sportprestaties wil verbeteren, dan helpen wij jou graag verder (we doen wel andere zaken dan kreunen ;)). Alles start bij een goed gesprek zodat we inzicht krijgen in jouw huidige situatie en doelstellingen. 

Nadien stellen we samen een doelgericht plan op. We focussen op verschillende facetten:

  • Complementaire krachttraining
  • Techniek training
  • Verbeteren van uithouding
  • Sportvoedingsbegeleiding
  • Inspanningstesten
  • Stabilisatie, mobilisatie,..
  • etc

Wat we juist moeten doen zal afhangen van de functionele screening die vooraf gaat. Neem vrijblijvend contact op of kom eens langs onze praktijk in Mechelen of Putte.

Interesse in personal training in Mechelen? Bekijk dan zeker volgende pagina's:

Meer weten over training?

Wil je meer info? Neem dan vrijblijvend contact op met ons:

  • Ga naar de contactpagina
  • Personal. Mechelen - Geerdegemdries 27H, 2800 Mechelen
  • Personal. Putte - Tinstraat 42, 2580 Putte

ze zeggen dat kreunen je prestatie bevordert

Bronnen

Ze zeggen dat kreunen je prestatie bevordert

Performance training in Mechelen

Granfondo-, Ultrafondo renner en triatleet Jakob Mignon vertelt zijn verhaal met Performance training bij Personal. Sportpraktijk.

Lees meer

Pulso Group: 25 jaar Welzijn voor werknemers

Een mijlpaal in welzijn voor werknemers: 25 jaar Pulso Group en de opkomst van co-creatie met Personal. Sportpraktijk

16 november 2023

Lees meer

Webhero TV - Personal. Sportpraktijk

Maak kennis met kinesitherapeut Lara Nerinckx en performance coach Sebert Penen van Personal. Sportpraktijk in Mechelen, een multidisciplinaire praktijk voor personal & group training, kinesitherapie, voedingsbegeleiding en sportgeneeskunde.

30 mei 2023

Lees meer

Wat is een multidisciplinaire praktijk en wat zijn de voordelen?

Een multidisciplinaire praktijk is een plaats waarin verschillende zorgprofessionals samenwerken om patiënten uitgebreide zorg te bieden. Deze aanpak kan voordelen bieden voor zowel de patiënt als de zorgverleners. In deze post ontdek je meer over de voordelen van een multidisciplinaire praktijk.

Lees meer

Van Noord naar Zuid: Personal. Mechelen verhuist!

Een nieuwe locatie én een pas gebouwde en duurzame praktijk voor Personal. Mechelen! Lees hier alles over onze nieuwe start te Mechelen Zuid en hoe we bouwden met duurzame materialen. Grote opening in oktober 2020! Come one, come all!

Lees meer

Personal.ities of the Month: AUGUSTUS

Dit is Elke, sinds 2016 vaste klant bij Personal. en een powervrouw om naar op te kijken. Zij combineert een eigen bedrijf, gezinsleven met twee dochters en sport alsof het niks is, chapeau! Daarom is zij onze Personal.ity of the Month: AUGUSTUS!

Lees meer

Dream it, team it!

Onze copywriter Jozefien schetst een beeld van hoe ons nieuw team van start ging en legt uit waarom zij, als leek, deze sportcoaches, kinesisten en voedingsconsulenten met plezier en aandrang aanbeveelt!

Lees meer

Personal.ities of the Month: JULI

Charlotte & Maarten: een van de mooiste love stories binnen Personal. ! Daarom zijn zij onze Personal.ities of the Month: JULI!

Lees meer

Personal.ity of the Month: MEI

Dit is Sam: hij kwam aankloppen bij Personal. voor hulp omtrent zijn gevecht met het syndroom van Guillain-Barré. Lees hier zijn moedig verhaal!

Lees meer

Personal.ity of the Month: MAART

Bart Van Acker: Een sterke bedrijfsleider met een stevige sportmicroob schopte het deze maand tot de 4 genomineerden voor "Jong Ondernemer van het Jaar 2019 in Antwerpen".

Lees meer

Geslaagd voor politieproeven

Recensie van Lene, een van onze klanten.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x