Gebruiksanalyse: Garmin Forerunner 920XT

Het aanbod sporthorloges mag dan al decennia bestaan, de laatste jaren kent het een enorme groei.

Met de toetreding van de GPS gestuurde horloges en smartwatches die jouw activiteiten zo goed als mogelijk opvolgen, is er veel stof om te vergelijken. Het mag dan duidelijk zijn dat de zoektocht naar een degelijk en nauwkeurig sporthorloge er niet makkelijker is op geworden. Nog een kleine kanttekening... het design is geen onbelangrijke factor geworden. Sporthorloges en smartwatches zijn mode items geworden die hot zijn. Hoewel de mate van functionaliteit normaal gezien de doorslaggevende factor moet zijn bij de aankoop van een sporthorloge, is design stiekem toch ook een factor die bepalend is geworden. 

Zelf als omnisporter heb ik een lange zoektocht ondernomen. Ik ben altijd een fervent fietser en loper geweest. Vroeger was het vaak het ene of het andere als het op sporthorloges aankwam. Vandaag de dag zijn er gelukkig meer relevante oplossingen op de markt. De laatste jaren zwem ik ook geregeld. Al deze sporten beoefen ik zowel indoor als outdoor en ben ik er doorgedreven recreatief mee bezig. Wanneer je zou overwegen een sporthorloge te kopen, denk dan zelf na over jouw gebruikersprofiel en doelstellingen en koop in functie hiervan.

Sinds eind 2014 heb ik me de nieuwste Garmin triathlon horloge aangeschaft: Garmin Forerunner 920XT. Ik zou jullie mijn ervaring met die sporthorloge willen delen, gebaseerd op functionaliteiten, gebruik en last but not least de prijs-/kwaliteitsverhouding.

 

1. Functionaliteiten

 

  • Sport

 

Zoals de naam het al verklapt kan je met de Garmin Forerunner 920XT loop-, fiets, zwem- en hele triatlontrainingen tracken. Daar je vroeger een afzonderlijk toestel nodig had om loop- en fietstrainingen te registreren, kan je met de Forerunner 920XT alle disciplines afzonderlijk en integraal tracken. Zo kan je bijvoorbeeld binnen eenzelfde training switchen tussen disciplines (in de triatlon toepassing). Een leuke extra is dat door de geïntegreerde technologieën het mogelijk is om zowel indoor als outdoor trainingen te tracken. Of je nu op de loopband of in het meer aan het trainen bent, de Garmin Forerunner 920XT registreert nauwkeurig jouw trainingsgegevens. 

 

Het moet wel geweten zijn dat je tijdens zwemmen geen hartslag kan registreren. Je moet de band wel rond de borst doen om de slaglengte, aantal slagen/lengte en per minuut en SWOLF te registreren (SWOLF = de som van de tijd in seconden en de slagen die nodig zijn om een baanlengte af te werken. Een lagere SWOLF duidt dan op een betere zwemdynamiek)

 

Bij het lopen krijg je een mooi beeld van jouw loopdynamiek door volgende gegevens: cadans, grondcontacttijd, verticale oscillatie, looptempo, hoogte en hartslag.

 

Voor de fietstrainingen heb je natuurlijk de GPS gestuurde gegevens (bvb snelheid) en hartslag maar als je iets specifieker wil trainen met vermogens en cadans zal je extra opties moeten aankopen zoals de cadansmeter, de vermogensmeter of de pedalen set van Garmin. Afhankelijk van hoe specifiek je wil trainen. 

 

Na elke training kan je ook mooi de statistieken inkijken die je informatie geven over hoelang je in welke hartslagzone hebt gezeten. Zo kan je de effectiviteit van jouw training nagaan. Uiteraard is er bij de buitentrainingen ook een mooi kaartje beschikbaar van de afgelegde weg. Garmin heeft ook een leuke GPS toepassing wanneer je "verloren" zou zijn.. de GPS functie geeft jouw positie aan en kan je terug op het goede pad sturen.

 

Je kan ook vooraf een bepaalde training de training als een referentietraining instellen. Wanneer je na een aantal weken jezelf terug wil meten over hetzelfde parcours kan je via de Virtual training partner functie tegen jezelf racen. Je krijgt nadien inzicht in jouw vooruitgang.

 

  • Lifestyle

 

De Garmin Forerunner 920XT heeft ook enkele lifestyle toepassingen, de voornaamste functies zijn: de stappenteller en slaaptracker. 

 

Als er iets is waar ik minder tevreden over ben is het de stappenteller. Ik draag mijn horloge om de linkerpols, en rij ook vaak met de linkerhand aan het stuur. Het valt me op dat bij het draaien van het stuur of na lange ritten er toch stappen bijkomen.. en dat kan niet de bedoeling zijn denk ik? Nu goed... op een of andere manier geeft het toch een mate van activiteit weer. Dus interpreteer trends ipv ruwe data. 

 

Het aantal stappen dat je zou moeten doen per dag wordt wel steeds herberekend door de Garmin Forerunner 920XT. Dus het toestel past zich aan aan de activiteitsgraad van de gebruiker. Wanneer je een actievere levensstijl hebt zal de Forerunner 920XT jou ook pushen om deze actieve levensstijl aan te houden en nog zelfs uit te breiden. Wanneer je lang stilzit slaat de Garmin Forerunner 920XT alarm door een trilalarm aan de pols en het bevel "beweeg!" verschijnt op de horloge. Als coach ben je soms eens blij dat je 5min kan zitten... op zo'n momenten is dit alarm wel vrij enerverend :) Gelukkig kan je deze functie ook wel uitzetten.

 

De slaaptracker kan je handig activeren via twee drukken op de knop. De slaaptracker geeft aan hoe 'rustig' of 'onrustig' jouw slaappatroon is. Een vlak of weinig grillig verloop van de grafiek duidt voornamelijk op een rustigere en betere nachtrust. Een leuke extra en geen ovebrodige luxe als we trachten mensen te coachen naar een gezondere en actievere levensstijl of atleten willen begeleiden naar topprestaties. Rusten en slapen maakt integraal deel uit van een planmatig trainingsproces.

 

  • Gegevensanalyse

 

Het aantal gegevens dat je uit de Garmin Forerunner 920XT kan halen over alle sporten, dagelijkse activiteit en slaap ben ik wel erg tevreden. Alle gegevens kan je draadloos synchroniseren via Wifi of via de Ant+ usb stick van Garmin. Easy does it!

 

Wanneer je een profiel aanmaakt op Garmin Connect kan je dan op laptop, tablet en smartphone jouw gegevens inkijken, vergelijken en anderen volgen. De app heeft wel nog wat werk op vlak van vormgeving op de ipad... Voor de rest is het Garmin Connect platform erg gebruiksvriendelijk en zeer compleet op vlak van data. Als coach is het ook een leuke tool om met jouw klanten in contact te komen en de trainingen die ze moeten doen nauwkeuriger te kunnen opvolgen. Je hebt als coach ineens ook een extra check of ze hun schema wel nauwkeurig uitvoeren ;), maar je kan tegelijk nagaan of de vooropgestelde intensiteiten en duur van de trainingen op maat zijn van de persoon.

 

  • Coaching

 

Op Garmin Connect heb je de keuze om zelf trainingsschema's of jouw eigen trainingsagenda op te maken en draadloos te synchroniseren naar jouw horloge of je kan standaard schema's bij Garmin coach downloaden naar jouw Forerunner 920XT.

 

Een leuke feature op de Garmin Forerunner 920XT is de virtual training partner. Als je bijvoorbeeld eenzelfde training na verloop van tijd, als test, wil herhalen kan je de virtual trainer aanzetten en je hebt op het einde van de rit een mooie vergelijking tussen de twee trainingsmomenten. Een leuke en makkelijke tool om vooruitgang bij te houden. Verder kan je ook doelen stellen: afstand, afstand en tijd, afstand en tempo,.. afhankelijk van wat je wil bereiken.

 

In de functie "Mijn statistieken" krijg je een overzicht in jouw persoonlijk gebuikersprofiel. Hier staan automatisch gecalculeerde hartslagzones in voor zowel lopen als fietsen. Goed dat hierin een onderscheid zordt gemaakt, gezien de maximale hartslagen doorgaans bij het fietsen lager liggen dan bij het lopen. Verder worden hier ook de VO2 max berekend (zowel lopen als fietsen), een automatisch hersteladvies op basis van de duur en intensiteit van jouw training en getraindheid van de persoon, raceprognoses en persoonlijke records,...quite some data to explore!

 

Gezien de vele functionaliteiten en compleetheid van de gegevens scoor ik de Garmin Forerunner 920XT zeer hoog. Door wel de ietwat onnauwkeurige stappenteller en afwezigheid van hartslag tijdens zwemmen en het dragen van een borstband tijdens, geef ik een score van 7.5/10 voor functionaliteit

 

2. Gebruiksvriendelijkheid

 

Over het algemeen geef ik de Garmin Forerunner 920XT een dikke score voor gebruiksvriendelijkheid. De vele functies zijn doorgaans via 2 simpele klikken terug te vinden. Het horloge is zeker geen doolhof van menu's en functies.

 

De snelle overschakeling tijdens een triatlon training door 2 klikken op dezelfde knop, 1 voor de transitttijd en 1 voor de start van de volgende activiteit. Smooth and easy!

 

Het bijhouden van intervals tijdens eenzelfde training is tevens zeer makkelijk te doen door een druk op 1 knop bij het begin en eind van 1 interval. de rust- en intervalttijd kan je manueel (tijdens de training) of automatisch (vooraf instellen) bepalen.

 

De gegevensschermen zijn ook makkelijk en af te stellen op jouw persoonlijke voorkeur.

Een mooie 8.5/10 voor gebruiksvriendelijkheid.

 

3. Prijs-/Kwaliteitsverhouding

 

Door als innovatief product op de markt te komen heeft de Garmin Forerunner 920XT haar prijskaartje. Voor 449 EUR zonder hartslagband en 499 EUR met hartslagband is de Garmin Forerunner 920XT van jou.

 

Anderzijds is dit horloge gemaakt voor de iets meer gedreven sporter/triatleet die automatisch meer uitgeven aan degelijk materiaal. In die zin kan ik de prijs wel smaken voor wat je ervan terugkrijgt.

Als recreatief sporter ben ik zeer gediend met de gegevens die eruit worden gefilterd. Goede zaken hebben zijn prijs en voor deze vele functies, snelle en makkelijke bediening, draadloze synchronisatie en uitgebreid platform voor gegevens in te kijken, te analyseren en te delen...vind ik de prijs zeker terecht.

 

Heb je zelf suggesties of wil je info omtrent de Garmin Forerunner 920XT of andere Garmin producten. Vraag dan vrijblijvend info aan onze coaches.

 

Sebert PenenBewegingscoach // Performance trainer My Personal Coach - Mechelen

 

Gebruiksanalyse: Garmin Forerunner 920XT

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

Do's en Don'ts bij inspanningstesten

Wanneer en waarom doe je een inspanningstest? Wij geven je een handig lijstje van enkele do's en don'ts.

Lees meer

Startgids: waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Personal.ity of the month: FEBRUARI

Bart Van Acker: Een sterke bedrijfsleider met een stevige sportmicroob schopte het deze maand tot de 4 genomineerden voor "Jong Ondernemer van het Jaar 2019 in Antwerpen".

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Counter-chair manoeuver #1: Zitziek gedrag verstaan.

Hoe een dagelijks fenomeen als zitten wereldwijd dramatische proporties aanneemt. De gevolgen zijn zowel fysiek als mentaal te dragen. S1E1.

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Van Homo Sapiens naar Homo Sedentarius

Zitten is het nieuwe roken... neen, het is zelfs erger! PS: Moest iemand het zich afvragen... JA dit blog artikel is geschreven achter een standing desk! :)

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Share erop los met WhatsApp-share button!

Met meer dan 600milj. actieve gebruikers is WhatsApp anno 2014 een belangrijk communicatiemiddel geworden, misschien zelfs belangrijker dan de standaard sms.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Geslaagd voor politieproeven

recensie L.B

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x