Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is de laatste jaren een hot item geworden. Het succes is volgens ons enerzijds te wijten aan de recente successen van Nicolas Colsaerts en anderzijds de golf in business trend. Voeg daarbij een sterke mediatisering en het mondiale karakter van de sport en je bekomt een synergetisch effect.

 

De eerste profilering van de golfsport zag je in het zakenleven. Golf diende als een soort ontspanning waarbij de zakenrelaties onderhouden konden worden. Bedrijven gebruiken de sport als middel voor het bedrijfsimago of om PR incentives op poten te zetten. 

 

We zien vooral een opmars bij de recreatieve sporter de laatste jaren. Mede dankzij de hierboven vermelde ontwikkelingen is golf doorgedrongen, net als hockey, tot bredere lagen van de bevolking. Golf is hot!

 

Het afspiegelen ten opzichte van de wereldsterren is dan ook niet veraf. Wat maakt nu dat een Tiger Woods zo'n topgolfer is? Simpel, hij is fit! Maar op alle vlakken. Een golfspeler is een compleet atleet. Ook al speelt techniek een voorname rol in het bepalen van het spelersniveau... het fysieke mag toch niet onderschat worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een integratie van de juiste core-stability oefeningen in het trainingsschema een verhoging veroorzaakt van het individueel prestatieniveau. De verhoging van het prestatieniveau is vooral bepaald door een hogere club snelheid en accuraatheid van de slagen.

 

Gommaer D'Hulst, van de Exercise Physiology Research Group, KU Leuven, poste een blogartikel over dit thema. Zijn publicatie hebben we netjes voor jou hieronder nagelaten.

 

Wil je de positieve effecten merken van core-stability training op jouw speelniveau? My Personal Coach - Mechelen biedt sportspecifieke trainingsbegeleiding met het oog op het verbeteren van het individueel prestatieniveau. Stuur ons een mailtje voor meer informatie of bezoek onze website.

 

---

 

Bron:

http://www.bakala-academy.com/nieuws/wetenschappelijke-blog/sterkere-spieren-voor-een-beter-golfspel/

 

G. D'Hulst, Exercise Physiology Research Group, KU Leuven

 

Is Tiger Woods een sprinter, een roeier of speelt hij golf? Moeilijk te beantwoorden vraag voor iemand die de man niet zou kennen. Als je de top 20 van beste professionele golfspelers bekijkt (www.owgr.com), wordt het duidelijk dat dit enkel fitte en sterke atleten zijn, een totaal anders beeld dan bv. 25 jaar geleden. Waar komt deze interesse voor ‘fitness voor golf’ vandaan? Waarom worden de topspelers sterkere en betere atleten? En waarom zijn core-stability oefeningen, of oefeningen ter versteviging van interne rompmusculatuur, belangrijke ingrediënten geworden in het dagelijks schema van elite spelers? Het antwoord ligt voor de hand: onderzoek toont aan dat een goede lichaamsstabiliteit leidt tot meer kracht en snelheid in de golfswing.

 

In een recente studie zijn de effecten van core-stability oefeningen op prestatie bepalende parameters uit het golfspel onderzocht (Weston et al. 2013). Zesendertig (Hcp: 11.2) golfers werden ad random toegewezen aan twee experimentele groepen. Een groep fungeerde als controle groep, die geen oefeningen deden (n = 18, CTL), en een andere groep voerde een 3-tal keer per week core-stability oefeningen uit (n = 18, CSE). De oefeningen bestonden uit: double-leg squat, bent-leg curl up, superman, supine bridge, prone bridge, quadruped, lunge, en side bridge, en werden gedurende 8 weken uitgevoerd (zie foto’s onderaan artikel). Zowel voor als na de 8 weken training, werden de golfers getest op de oefenfaciliteiten van een lokale Engelse golfclub. Enkele belangrijke prestatie bepalende factoren in het golfspel werden gemeten met behulp van een Vector Pro Launch monitor; club snelheid, backspin, zijspin, en ook de variatie op deze parameters bij het slaan van 10 golfballen op rij. Resultaten toonden aan dat bij lage golf handicap de club snelheid hoog was (en omgekeerd, r = -0,61). Verder, en nu wordt het interessant, was er een klein positief effect van de core-stability oefeningen op club snelheid en een kleine tot matige verlaging van de variabiliteit tussen de slagen van club snelheid en backspin. Dit toont duidelijk aan dat deze vorm van ‘fitness’ positief kan zijn voor uw prestaties op het golfterrein. Dit grotendeels omwille van de verhoging van clubhoofd snelheid, wat positief gerelateerd is aan golf handicap.

 

Dus de take-home boodschap luidt hier: core-stability training mee opnemen in het trainingsprogramma, maakt van jou een betere golfer, vooral door de verhoging van club snelheid en accuraatheid van de slagen.

 

Lees meer:

Weston, M., Coleman, N. J. & Spears, I. R. 2013. The effect of isolated core training on

selected measures of golf swing performance. Med.Sci.Sports Exerc. 45, 2292-2297.

Core-stability training voor een beter golfspel?

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

Do's en Don'ts bij inspanningstesten

Wanneer en waarom doe je een inspanningstest? Wij geven je een handig lijstje van enkele do's en don'ts.

Lees meer

Startgids: waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Personal.ity of the month: FEBRUARI

Bart Van Acker: Een sterke bedrijfsleider met een stevige sportmicroob schopte het deze maand tot de 4 genomineerden voor "Jong Ondernemer van het Jaar 2019 in Antwerpen".

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Counter-chair manoeuver #1: Zitziek gedrag verstaan.

Hoe een dagelijks fenomeen als zitten wereldwijd dramatische proporties aanneemt. De gevolgen zijn zowel fysiek als mentaal te dragen. S1E1.

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Van Homo Sapiens naar Homo Sedentarius

Zitten is het nieuwe roken... neen, het is zelfs erger! PS: Moest iemand het zich afvragen... JA dit blog artikel is geschreven achter een standing desk! :)

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Share erop los met WhatsApp-share button!

Met meer dan 600milj. actieve gebruikers is WhatsApp anno 2014 een belangrijk communicatiemiddel geworden, misschien zelfs belangrijker dan de standaard sms.

Lees meer

Gebruiksanalyse: Garmin Forerunner 920XT

Alles wat je moet weten over het gebruik, functionaliteiten en prijs-/kwaliteitsverhouding van de Garmin Forerunner 920XT triatlonhorloge.

Lees meer

Geslaagd voor politieproeven

recensie L.B

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x