Vasten: hype of waarheid?

Ik start graag met een wiskundige vergelijking: 

ENERGIE IN – ENERGIE OUT = verandering in lichaamsgewicht 

Pak je minder calorieën binnen dan je verbruikt, dan verlies je gewicht. Eet je meer dan je verbruikt? Dan kom je bij. En dit is de waarheid. Want energie verdwijnt niet zomaar. Als je ze niet verbruikt zal deze op een efficiënte manier worden opgeslagen door het lichaam. Waar? Een deel in de lever en de spieren. De rest wordt omgezet in vet. 

Het is en blijft mijn mantra die ik blijf herhalen: de balans vinden in wat je eet en verbruikt is de sleutel tot succes.

Vasten als hulpmiddel

“Ontbijt mag je niet overslaan, het is de belangrijkste maaltijd van de dag”… Deze mythe veeg ik graag van tafel. Het is niet zo dat als je opstaat, je MOET eten om energie te krijgen. Studies tonen net aan dat als je ontbijt, je lichaam eerst energie moet stoppen in het verteren van dat ontbijt en je dus energie verliest. Met het gevolg dat je focus minder scherp zal zijn. En omdat je niet eet zal je lichaam energie halen uit lichaamsreserves, vetten, die eerder werden opgeslagen. Win-Win situatie lijkt me? 

Vasten kan evengoed niets voor jou zijn. Niet omdat je geen haar op je tanden hebt om door te bijten maar je kan nu eenmaal een heel fysieke job hebben waar veel energie voor nodig is. Voor anderen is het een pure marteling om dat hongergevoel te onderdrukken. Want we zijn zodanig geconditioneerd dat we 3 keer per dag moeten eten met liefst nog 2 tussendoortjes. Ons lichaam is daaraan aangepast. Mijn buik grommelt ook rond 10u als ik niet ontbijt…


Dat gezegd zijnde, sta me toe te argumenteren waarom je dat vasten toch eens moet proberen. 

  • Je totale voedselinname vermindert 
  • De bloedsuikercontrole verhoogt 
  • De bescherming tegen chronische aandoeningen verhoogt 
  • Er komt meer groeihormoon vrij (Menselijk groeihormoon laat botten, spieren en haren groeien, vet verdwijnen, helpt rimpels verminderen) 
  • Vetafbraak wordt gestimuleerd
  • …enz 

Het is namelijk zo dat door constant te eten we ons darmsysteem voortdurend overbelasten. Ze kan nooit rusten. Bovendien moet ons insulinesysteem overuren draaien door de constante aanvoer van suikers. Ondanks het feit dat ons lichaam energie haalt uit bloedsuiker is teveel ook niet goed. Als jij voortdurend eet en je niet beweegt – denk aan mijn wiskundige inleiding – gaan die extra suikers door de insuline naar de lever gestuurd worden. Een deel wordt als energie verbruikt, een deel ongenadig opgeslagen als vet. Als je blijft eten zit alles op een bepaald moment vol. Komt er vet bij en is een toestand van obesitas geen ver van je bed show meer.  

Stoofvlees met frietjes

Ik ben pro-vasten maar voor mij is dit zeker niet de énige manier om “de balans” te vinden. Maar juist omdat voor velen dit hun sleutel tot succes geweest is en studies alsmaar aandikken over de voordelen ervan kan ik dit niet onbesproken laten in mijn persoonlijke visie. 

En weet je wat ik een zeer leuke bijkomstigheid is aan deze methode? Als je  “mag” eten, smaakt je maaltijd 10 keer beter dan anders. Ik geniet echt harder van m’n eten.
Let op: hou deze gezond want met pizza en stoofvlees met frietjes ga je je doel niet bereiken. Een leuke gedachte maar helaas geen eetmethode met bewezen resultaten.  

Try it en laat me zeker weten als ik je kan helpen

Tot later! 

Anneleen - food coach Personal.

Vasten: hype of waarheid?

Boost je vetmetabolisme tijdens duursport met LiFT

Ontdek hoe 4Gold's LiFT duursporters helpt bij het optimaliseren van hun vetmetabolisme. Verminder afhankelijkheid van koolhydraten, verhoog vetverbranding en verbeter prestaties. Leer meer over dit revolutionaire product!

Lees meer

Dementie in een glas

Een black-out na een avondje doorzakken met vrienden? Voor velen een gekend fenomeen. Maar wist je dat zulk gevolg niet zo onschuldig is als ze lijkt?

Lees meer

Recept: bietenrisotto

Rijst is een essentiële bron van energie. Bovendien hebben we met de komst van het koudere weer meer zin in warm eten. Daarom leggen we vandaag uit hoe je bietenrisotto klaarmaakt!

Lees meer

Post workout food

4 gouden regels om toe te passen na het sporten

Lees meer

Mag ik snacken na het avondeten?

3 tips en 4 afleidingsmanoeuvres

Lees meer

Wat is jouw eiwitbehoefte als krachtsporter?

Download 5 GRATIS eiwitrijke snacks

Lees meer

4 tips om "bad snacking" tegen te gaan

Vier gouden regels die jouw gewicht onder controle houden.

Lees meer

Vongole met venkel, basilicum en matcha

Lees meer

Panna cotta met matcha

Lees meer

Halloween diner

Een 5-sterren Adam's family diner in een handomdraai.

Lees meer

Zes keer per week steak met friet? Niet met een weekplanner!

Met een weekplanner vermijd je dat je ongezond of snel-snel kookt en eet. Het bespaart tijd, het zorgt voor routine waardoor je gezond eten gemakkelijker volhoudt en maakt dat je gevarieerd kunt koken & eten. Als je ook je sportmomenten inplant in je agenda, hou je alles super goed vol!

Lees meer

My Personal Coach E-Kookboek

35 ways to prove fast food can be healthy!

Lees meer

Hoera! Nooit meer koken!

Hoe mooi men het ook tracht te verpakken. Voedselvervangers zijn steeds geënt op maximum profit en zijn nefast voor onze gezondheid op lange termijn.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x