Hoera! Nooit meer koken!

Aanleiding voor dit blogartikel was een artikel uit Trends van 27 augustus 2015 over Soylent. Om met de deur in huis te vallen: Wanneer gaat men eindelijk stoppen met commercialiseren van zogenaamde voedselvervangers alszijnde de gezonde en snelle vervanging van uw dagelijks gebalanceerd voedingspatroon? Wat is er mis met gewoon te zeggen dat je niet deugd maar we bieden gewoon een alternatief voor zij die dit wensen... Ze zouden in mijn ogen alvast veel sympathieker overkomen.

 

Laat het mij direct in de mond nemen: Zeg neen tegen voedselvervangers! Anders dan suppleties (waar een gebalanceerd eetpatroon in eerste instantie de basis vormt en bepaalde nutriënten in tweede instantie complementair worden toegediend om de nodig mineralen en vitamienen aan te vullen die we niet of onvolledig uit voeding kunnen opnemen) durft men te beweren dat deze voedselvervangers alle noodzakelijke voedingstoffen, mineralen en vitaminen bevatten die we nodig hebben. 

 

Het ene product al wat wetenschappelijker onderbouwd dan het andere en het ene product gezonder als het andere... maar in the end... beantwoord het niet of onvoldoende aan wat de mens totaal uit zijn voeding kan en zou moeten halen. 

 

Het probleem met deze voedselvervangers is dat ze werkelijk wel een optelsom zijn van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden... maar natuurlijke voedingsmiddelen bevatten veel meer essentiële componenten wat niet kan gezegd worden van chemisch vervaardigde voedselvervangers. We vervreemden er alleen nog maar harder door van ons natuurlijk eetpatroon.

 

Je kan in allerlei bereidingen nutriënten gaan samenbrengen zoals vitamines, mineralen, omega-3-vetzuren en vezels.. maar dan vergeet je noodzakelijke bioactieve componenten als carotenoïden en polyfenolen die net aanwezig zijn in verse groenten en fruit.

 

De tegenstelling wil dat ons lichaam zelf een chemische fabriek is... :) waar al deze componenten interacties aangaan met elkaar die je industrieel gewoonweg niet kan nabootsen.

 

Je zou het kunnen weerleggen doordat men voedselvervangers ook kan promoten als aanvulling aan een gezond eetpatroon... maar zelfs dan zijn op lange termijn de gevolgen nefast. Er bestaan genoeg wetenschappelijk onderbouwde studies dat eigentijdse ziektebeelden, zoals depressies, kankers, obesitas, suikerziekte,... uitingen zijn van een verstoord eet- en leefpatroon.

 

Helemaal te gek wordt het wanneer men stelt dat maaltijdvervangers niets nieuws zijn en dat hun product niet als een "afslankplan" of "noodoplossing" in de markt is gezet, maar wel als manier van leven. 

DUS...in plaats van je tijd te nemen (stel je voor...) om vers eten te maken, bespaar je tijd. Je zou zelfs je keuken kunnen uitbreken, je hebt genoeg aan een kraantje. Alles dus on the go... Alsof het nog niet snel genoeg gaat

Dan kunnen we gezellig rond tafel zitten met onze vervangmaaltijden...?

 

Zouden deze producenten zichzelf nu echt geloven...?

 

Neem toch maar eventjes die tijd om wat vers op tafel te zetten... :) your body and mind would appreciate it! 

 

Sebert Penen - Bewegingscoach / Performance trainer My Personal Coach - Mechelen

Boost je vetmetabolisme tijdens duursport met LiFT

Ontdek hoe 4Gold's LiFT duursporters helpt bij het optimaliseren van hun vetmetabolisme. Verminder afhankelijkheid van koolhydraten, verhoog vetverbranding en verbeter prestaties. Leer meer over dit revolutionaire product!

Lees meer

Dementie in een glas

Een black-out na een avondje doorzakken met vrienden? Voor velen een gekend fenomeen. Maar wist je dat zulk gevolg niet zo onschuldig is als ze lijkt?

Lees meer

Recept: bietenrisotto

Rijst is een essentiële bron van energie. Bovendien hebben we met de komst van het koudere weer meer zin in warm eten. Daarom leggen we vandaag uit hoe je bietenrisotto klaarmaakt!

Lees meer

Post workout food

4 gouden regels om toe te passen na het sporten

Lees meer

Mag ik snacken na het avondeten?

3 tips en 4 afleidingsmanoeuvres

Lees meer

Wat is jouw eiwitbehoefte als krachtsporter?

Download 5 GRATIS eiwitrijke snacks

Lees meer

4 tips om "bad snacking" tegen te gaan

Vier gouden regels die jouw gewicht onder controle houden.

Lees meer

Vasten: hype of waarheid?

De balans vinden in wat je eet en verbruikt is de sleutel tot succes.

Lees meer

Vongole met venkel, basilicum en matcha

Lees meer

Panna cotta met matcha

Lees meer

Halloween diner

Een 5-sterren Adam's family diner in een handomdraai.

Lees meer

Zes keer per week steak met friet? Niet met een weekplanner!

Met een weekplanner vermijd je dat je ongezond of snel-snel kookt en eet. Het bespaart tijd, het zorgt voor routine waardoor je gezond eten gemakkelijker volhoudt en maakt dat je gevarieerd kunt koken & eten. Als je ook je sportmomenten inplant in je agenda, hou je alles super goed vol!

Lees meer

My Personal Coach E-Kookboek

35 ways to prove fast food can be healthy!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x