Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Wintertraining voor fietsers: Hoe je fit blijft in de koude maanden

De wintermaanden kunnen een uitdaging zijn voor fietsers die hun conditie willen behouden. Het koude weer en de kortere dagen maken het moeilijker om buiten te trainen. Gelukkig zijn er tal van manieren om je conditie op peil te houden tijdens de wintermaanden. Hieronder vind je enkele tips en technieken voor wintertraining.

Indoor cycling

Een van de meest populaire manieren om fit te blijven tijdens de wintermaanden is indoor cycling. Met een stationaire fiets of een smart indoortrainer, die je toelaat om virtuele routes te rijden, kan je je fietsconditie op peil houden. Er zijn tal van online programma's en apps zoals Tacx en Zwift die je kan gebruiken om je trainingen te variëren en uitdagender te maken.

Tijdens de wintermaanden houden wij wekelijks op woensdagavond een indoor groepsrit op Zwift vanuit onze praktijk in Mechelen of Putte. Je kan hier steeds gratis aan deelnemen in het winterseizoen en dit van thuis uit! Handig toch!?

wintertraining voor fietsers

Krachttraining voor fietsers

Krachttraining is een andere essentiële component van wintertraining. Door het opbouwen van spierkracht kan je je uithoudingsvermogen en prestaties verbeteren. Focus op oefeningen die gericht zijn op je benen, kern en bovenlichaam. Denk aan squats, lunges, planks en push-ups.

Blessure preventieve oefeningen kunnen ook helpen om de zithouding op de fiets te verbeteren. Deze oefeningen zijn specifiek gericht op het versterken van de spieren die worden gebruikt tijdens het fietsen, zoals de core, de heupen en de bovenbenen. Door deze spieren sterker te maken, kan de rijder een betere houding op de fiets aannemen en het risico op blessures verminderen.

Wij ontwikkelden met ons team in Mechelen een online programma krachttraining voor fietsers. Dit programma is verkrijgbaar op onze online community PR:SNL Academy. 

Liever wat persoonlijker advies of begeleiding omtrent wintertraining voor fietsers? Weet je niet goed waar te beginnen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in en we bekijken samen de opties

wintertraining voor fietsers

Yoga en flexibiliteit voor fietsers

Yoga is een geweldige manier om je flexibiliteit, balans en mentale focus te verbeteren. Het kan ook helpen om blessures te voorkomen en stress te verminderen. 

Op dinsdagavond hebben wij twee groepslessen Core en Flex in onze praktijk te Mechelen:

  • Groep 1: 19u30-20u30
  • Groep 2: 20u30-21u30. 

Een ideale mix van core training en mobiliteit, perfect om de winter door te komen of complementair aan jouw trainingsprogramma uit te voeren.

Wintertraining voor fietsers

Cross- wintertraining voor fietsers

Cross-training omvat andere activiteiten naast het fietsen om je algemene fitheid te verbeteren. Dit kan hardlopen, zwemmen, wandelen, dansen of krachttraining voor fietsers zijn. Cross-training kan helpen om verveling te voorkomen en je gemotiveerd te houden tijdens de wintermaanden.

Crosstraining of fitness kan je in onze praktijk te Mechelen of Putte voor enkele maanden doen. We geven je hierbij ook bijkomend advies in de heropstart voor je nieuwe fietsseizoen.

Voeding

Voeding is essentieel om fit te blijven tijdens de wintermaanden. Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet eet dat veel eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten bevat. Blijf gehydrateerd door veel water en elektrolytrijke vloeistoffen te drinken.

Wintertraining voor fietsers

Rust en herstel

Rust en herstel zijn net zo belangrijk als training. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en rustdagen neemt om je lichaam te laten herstellen. Overweeg een massage te nemen of te gaan foam rollen om spanning in je spieren te verminderen.

Inspanningstest

Tijdens de wintermaanden is het ook een goed moment om een inspanningstest af te nemen. Vooral bij de aanvang van jouw wintertraining of na enkele weken training, zodat je al een basis hebt.

Een inspanningstest in de winter gaat je een beeld geven van je fysieke paraatheid op dat moment. Op deze manier kan je direct met de juiste intensiteiten aan de slag om je trainingsprogramma op te stellen en de vooruitgang te monitoren.

Het aantal inspanningstests dat per jaar moet worden afgenomen, hangt af van de specifieke omstandigheden en doelstellingen. Atleten en sportteams kunnen bijvoorbeeld vaker inspanningstests afnemen om de voortgang van individuen te monitoren en om trainingsprogramma's aan te passen. Dit kan ook aan de hand van veldtesten in plaats van labo testen zoals een maximale inspanningstest. Voor de meeste mensen is één tot twee inspanningstests per jaar voldoende om de gezondheid en conditie te beoordelen en de voortgang in de tijd te monitoren. Het is echter belangrijk om met een gezondheidsprofessional te praten om te bepalen wat het juiste aantal tests is voor uw specifieke situatie.

Bij Personal. Sportpraktijk kan je zowel een klassieke maximale inspanningstest afnemen ofwel kiezen voor het uitgebreide IINSCYD protocol. Het protocol dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel ondergaan. Deze test geeft meer inzicht in de metabole systemen in het lichaam. Lees er alles over in onze blogartikels over INSCYD:


Fietspositie

Een bikefitting is een procedure waarbij de fietspositie wordt aangepast aan de lichaamsafmetingen en de biomechanica van de fietser om zo het comfort en de efficiëntie te verbeteren. Anders dan een fietspositionering in de fietsenwinkel waar je enkel statisch wordt opgemeten. Hier wordt namelijk geen rekening gehouden met de individuele capaciteiten van de fietser zelf, zoals: lenigheid, mobiliteit ter hoogte van de gewrichten, eventuele klachten, etc. Een bikefitting kan nuttig zijn om blessures te voorkomen, de prestaties te verbeteren en het rijcomfort te vergroten.

Het kan voordelig zijn om een bikefitting in de winterperiode uit te voeren omdat de fietser dan meestal minder buiten fietst en meer tijd heeft om eventuele aanpassingen aan de fietspositie te laten wennen. Bovendien kan het in de winterperiode lastiger zijn om te trainen vanwege het weer en kunnen eventuele aanpassingen aan de fiets helpen om het comfort te verbeteren en de trainingen effectiever te maken.

Het aantal keren dat een bikefitting moet worden uitgevoerd, hangt af van de individuele behoeften en doelen. Voor de meeste recreatieve fietsers is een jaarlijkse bikefitting voldoende om eventuele aanpassingen aan te brengen en blessures te voorkomen. Bij professionele fietsers kan dit vaker nodig zijn, afhankelijk van de specifieke eisen van hun sport en hun individuele behoeften.

Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Lees meer

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

Lees meer

Everesting Challenge Monchique

Verslag van de Everesting Challenge op Serra de Monchique (Portugal - Algarve)

23 september 2023

Lees meer

Trainingsschema marathon anders bekeken

In dit artikel tonen we hoe een echt trainingsplan op maat eruit ziet en hoe een integrale aanpak de enige doelgerichte oplossing is voor jouw trainingsschema naar de marathon of halve marathon.

Lees meer

De kracht van DNA analyse

DNA analyse is een krachtige tool die kan helpen bij het begrijpen van jouw genetische samenstelling en hoe deze van invloed kan zijn op jouw prestaties en gezondheid. In deze gids leer je hoe je jouw genetische informatie kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Lees meer

5 meest voorkomende fouten bij looptechniek verbeteren

Als je regelmatig hardloopt, is het belangrijk om je looptechniek te verbeteren om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

11 april 2023

Lees meer

Testen als een prof met een maximale inspanningstest INSCYD

Het INSCYD-testprotocol is een maximale inspanningstest dat wordt gebruikt om de fysiologische kenmerken van uithoudingsatleten te evalueren. Het INSCYD-testprotocol biedt waardevolle inzichten in het metabole profiel van een atleet

Lees meer

INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

Deze testen zijn ontworpen door Sebastian Weber die expertise heeft opgedaan bij Tony Martin, Peter Sagan, … Ze worden momenteel al door veel profploegen gebruikt en Belgian cycling.

Lees meer

Personal trainer kostprijs

Als je overweegt om een personal trainer in te huren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen van personal trainers en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw budget en doelen.

Lees meer

Personal coaching Mechelen: 7 tips voor de gepaste coach te vinden

Op zoek naar een personal coach in Mechelen? Deze gids helpt u bij het selecteren van de juiste coach voor uw behoeften en doelen. Neem de eerste stap vandaag nog om je doelstelling te behalen.

Lees meer

Hoe houd ik mijn doelen vol?

verhoog je slaagkansen met deze 5 gouden tips

Lees meer

Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Peter D.R loopt op 5 dagen 110km

Lees meer

Wat is calisthenics

Waar is het goed voor en kan ik het ook?

Lees meer

Wil jij een strakkere buik?

Ontdek onze TOP 5 oefeningen

Lees meer

Reps en sets

Hoeveel moet ik doen om mijn doel te behalen?

Lees meer

Project Leuven Centraal

Personal. werkt mee aan een integratieplan in de Leuvense gevangenis.

Lees meer

Een lopersknie oplossen in 1, 2, 3

Zo geraak je verlost of voorkom je een lopersknie

Lees meer

Verslag Everesting Challenge

26x Coll de Rates voor het goede doel. Sebert Penen (co-founder) deelt zijn ervaring met jou.

Lees meer

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Lees meer

Do's en don'ts bij inspanningstesten

Waarom en wanneer doe je best een inspanningstest? We geven je de beste tips mee.

Lees meer

Meer dan 1 Belg op de 3 komt bij tijdens de lockdown

Uit een enquête die werd afgenomen bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% van de bevraagden is bijgekomen tijdens de lockdown.

Lees meer

Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x