Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

HOLD ON! Vooraleer je verder leest stel ik je alvast gerust... Denk maar niet aan klassieke "pumping iron" gym workouts als we het over krachttraining hebben voor fietsers. De winterperiode komt eraan en dit is de aangewezen periode om wat extra aandacht te besteden aan gerichte krachttraining. Het gaat je kracht verhogen, je voorkomt blessures, het verbetert je algemene fitheid en het zorgt voor meer balans tussen de spiergroepen.

De winterperiode is dan ook het ideale moment om de basis te leggen voor het nieuwe voorjaar.

Het grote geheim van krachttraining voor fietsers

Wanneer je als fietser begint met krachttraining kan je maar beter goed ingelicht zijn. Krachttraining zal zeker jouw prestatie op de fiets verbeteren, de negatieve gevolgen van langdurig in dezelfde positie kracht leveren gaan compenseren,... maar wanneer je krachttraining niet specifiek aanpakt volgens jouw discipline kan het ook jouw prestaties limiteren. Het schema moet vooral fietsspecifiek zijn, afgestemd op de noden van jou als atleet en met de juiste load-management en technische uitvoering. Zoniet begin je er beter niet aan.

Spierbalans

De range of motion (ROM), is niet enkel zeer repetitief in fietsen, het is daarnaast ook zeer onnatuurlijk vanuit het perspectief van de anatomie van de mens. De houding, de spierwerkingen, de biomechanica... fietsen heeft een herhalend karakter van spierwerking en houding. Vergelijk het met langdurig zitten achter een computer. Dezelfde spiergroepen zullen verzwakken en andere zullen verstijven of overused worden. Tijd voor een ingreep om alles in balans te houden!

Fietsers zijn meestal sterk ontwikkelt in de quadriceps en gluteus spieren. Dit in negatief contract met buik- en rugspieren, schouders en armspieren.

Specifieke kracht- en stabilisatie training zorgt alvast voor een betere spierbalans in het lichaam.

Botdensiteit

Wanneer een bot geen hoge massadichtheid heeft is het ook kwetsbaarder en gevoeliger aan breuken en andere kwetsuren. Om een hoge botdensiteit te bekomen heeft het bot stress/impact nodig. Langdurig fietsen, zonder impact met andere woorden op het bot, kan de botdensiteit doen verminderen. Krachttraining kan dan weer voor deze stress zorgen zodat het bot gezond blijft en beter gewapend is voor eventuele overbelasting letsels, valpartijen etc.

Blessurepreventie

Elke type van training of wedstrijd, ook fietsen dus, en zeker wanneer het repetitief is, zorgt voor microscheurtjes in het weefsel. Meestal wordt aangenomen dat stretching dit proces kan omkeren, maar studies hebben al meermaals aangetoond dat gerichte krachttraining met vooral de juiste load-management veel effectiever is in het voorkomen van blessures. Krachttraining in de juiste ROM is hier dan wel van belang.

Herstel en aanpassing aan trainingsprikkels

Krachttraining zorgt als laatste ook voor vrijzetting van hormonen (anabole hormonen), zoals vnl. testosterone en groeihormoon. In het geval van fietsers die een hoog trainingsvolume hebben en dus veelal vrijzetting van cortisol (catabole hormonen), kan krachttraining ervoor zorgen dat er vlotter herstel is en een betere aanpassing kan gebeuren aan de hoge trainingsload.

Vooral bij amateur fietsers die 35+ zijn, en een lager anabole vrijzetting van hormonen hebben, is het effect van krachttraining het grootst.


EXTRA'S:
Wil je meer te weten komen over de positieve effecten van krachttraining voor fietsers, of hoe je best begint aan jouw wintertraining? Stuur me gerust een mailtje en we plannen een GRATIS gesprek in via Zoom. 

---

Benieuwd naar mijn 5 favoriete oefeningen voor fietsers? Ik geef ze je GRATIS weg omdat we een gezamenlijke liefde voor de fiets hebben! Dit blog bericht mag je ook altijd delen als het je vooruit heeft geholpen.


Ride on!
Sebert Penen - Performance coach & cycling expert


Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Lees meer

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

Lees meer

Everesting Challenge Monchique

Verslag van de Everesting Challenge op Serra de Monchique (Portugal - Algarve)

23 september 2023

Lees meer

Trainingsschema marathon anders bekeken

In dit artikel tonen we hoe een echt trainingsplan op maat eruit ziet en hoe een integrale aanpak de enige doelgerichte oplossing is voor jouw trainingsschema naar de marathon of halve marathon.

Lees meer

De kracht van DNA analyse

DNA analyse is een krachtige tool die kan helpen bij het begrijpen van jouw genetische samenstelling en hoe deze van invloed kan zijn op jouw prestaties en gezondheid. In deze gids leer je hoe je jouw genetische informatie kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Lees meer

5 meest voorkomende fouten bij looptechniek verbeteren

Als je regelmatig hardloopt, is het belangrijk om je looptechniek te verbeteren om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

11 april 2023

Lees meer

Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Wintertraining voor fietsers is essentieel om fit te blijven en de prestaties te verbeteren. optimaliseer je trainingsroutine met deze gids.

Lees meer

Testen als een prof met een maximale inspanningstest INSCYD

Het INSCYD-testprotocol is een maximale inspanningstest dat wordt gebruikt om de fysiologische kenmerken van uithoudingsatleten te evalueren. Het INSCYD-testprotocol biedt waardevolle inzichten in het metabole profiel van een atleet

Lees meer

INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

Deze testen zijn ontworpen door Sebastian Weber die expertise heeft opgedaan bij Tony Martin, Peter Sagan, … Ze worden momenteel al door veel profploegen gebruikt en Belgian cycling.

Lees meer

Personal trainer kostprijs

Als je overweegt om een personal trainer in te huren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen van personal trainers en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw budget en doelen.

Lees meer

Personal coaching Mechelen: 7 tips voor de gepaste coach te vinden

Op zoek naar een personal coach in Mechelen? Deze gids helpt u bij het selecteren van de juiste coach voor uw behoeften en doelen. Neem de eerste stap vandaag nog om je doelstelling te behalen.

Lees meer

Hoe houd ik mijn doelen vol?

verhoog je slaagkansen met deze 5 gouden tips

Lees meer

Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Peter D.R loopt op 5 dagen 110km

Lees meer

Wat is calisthenics

Waar is het goed voor en kan ik het ook?

Lees meer

Wil jij een strakkere buik?

Ontdek onze TOP 5 oefeningen

Lees meer

Reps en sets

Hoeveel moet ik doen om mijn doel te behalen?

Lees meer

Project Leuven Centraal

Personal. werkt mee aan een integratieplan in de Leuvense gevangenis.

Lees meer

Een lopersknie oplossen in 1, 2, 3

Zo geraak je verlost of voorkom je een lopersknie

Lees meer

Verslag Everesting Challenge

26x Coll de Rates voor het goede doel. Sebert Penen (co-founder) deelt zijn ervaring met jou.

Lees meer

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Lees meer

Do's en don'ts bij inspanningstesten

Waarom en wanneer doe je best een inspanningstest? We geven je de beste tips mee.

Lees meer

Meer dan 1 Belg op de 3 komt bij tijdens de lockdown

Uit een enquête die werd afgenomen bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% van de bevraagden is bijgekomen tijdens de lockdown.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x