Hoe houd ik mijn doelen vol?

Binnenkort komen we in de eindejaar periode met de eindeloze ‘goede voornemens’. 

Hoeveel van jouw voornemens blijven een maand later nog hangen? 

Hieronder 5 tips om je goede voornemens of stappen richting een gezonde levensstijl vol te houden. Tijd voor een oplossing op lange termijn! 

TIP 1 : Haalbare en meetbare einddoelen met short wins. 

Probeer te zorgen dat je duidelijke, haalbare en meetbare doelen kiest. Hierbij kan het SMART principe helpen (Specifiek, meetbaar, acceptabel/aanvaardbaar, Realistisch, tijdsgebonden)

Vb.: ‘In 2022 wil ik meer conditie en fitter zijn’ = voorbeeld van een doel dat je niet kan meten en is niet duidelijk afgebakend. (met als gevolg dat je snel motivatie verliest) 

Vb.: ‘Eind februari wil ik in staat zijn om elke dag 10 000 stappen te zetten en 2x per week 5km te lopen.  

Op deze manier weet je specifiek naar wat je streeft. Let op dat je doel voor jezelf haalbaar is: Kan ik met m’n huidige levensstijl dat doel bereiken? Kan ik aanpassingen doen? Ben ik toegewijd aan mijn doel? 

Je einddoel kan iets zijn wat je niet perse kan verwezenlijken op korte termijn, daarom is het belangrijk om tussendoelen in te plannen die je helpen naar je einddoel (=short wins). 

Vb.: ‘ik zorg ervoor dat ik een toestel heb waarmee ik mijn stappen kan tracken’

OF 

Ik start met een personal trainer om me te begeleiden in het proces. Je eerste training met een PT is al meteen een short win. ;) 

TIP 2: Planning 

Om bepaalde doelen te bereiken is het belangrijk om momenten in te plannen en vast te zetten in je agenda. Als trainer krijgen we heel vaak te horen: ‘Ik heb geen tijd’. Tijd moet je maken vooral als het voor jezelf is. Het belangrijk te investeren in jezelf. 

Wanneer je een moment in je agenda vastzet, is het moeilijker om hiervan af te stappen. In het begin voelt dit niet comfortabel en ervaar je dit vaak als een extra last. Na verloop van tijd wordt dit een gewoonte en zal het vanzelf gaan. Motivation is what gets you started, habits is what keeps you going. 

TIP 3: Drempels: benoemen en aanpakken 

Alle begin is moeilijk en iedereen heeft bepaalde drempels die het bereiken van je einddoel moeilijker maken. Neem een moment om deze drempels te benoemen en probeer meteen een oplossing te vinden. 

Vb.: Ik wil 1x per week gaan lopen

Drempel: Als het slecht weer is, ga ik niet.  

Oplossing:    Een loop-buddy waarmee je een vast moment afspreekt, investeren in degelijke regenkledij. (Er is zo’n gezegde: Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kledij ;) ) 

TIP 4: Support  

Deel je doelen met je directe omgeving (vrienden, familie, huisgenoten). Als zij op de hoogte zijn, kunnen zij je steun geven wanneer dit nodig is. Motiverende woorden als je goed bezig bent of bemoedigende woorden wanneer het moeilijk gaat. Misschien kan je zelfs iemand overtuigen om mee te doen? 

TIP 5: Consistency is key! 

Denk eraan dat het belangrijk is om op lange termijn dingen vol te houden. Dat zijn de zaken die het meest effect zullen hebben. Consistent de juiste keuzes maken, zal ervoor zorgen dat je de grootste uitkomsten bereikt. Probeer er voor te zorgen dat je geen vicieuze cirkel creëert. Niemand is 7/7 in topvorm: Het kan zijn dat je in je proces stoot op moeilijke dagen. Het is oké om eens niet te gaan lopen/sporten. Het is belangrijk dat je je niet slecht gaat voelen maar probeer wel meteen een nieuwe sessie in te plannen. Zo blijf je weg van het typische: ‘Morgen ga ik beginnen’, ‘volgende maand begin ik opnieuw’, ‘na nieuwjaar vlieg ik er terug in’,.. 

Op deze manier zal je consistent kiezen voor de juiste keuzes om je doel te bereiken en zal je dit ook kunnen volhouden op lange termijn. 


Last but not least

  • Kies iets wat werkt voor jou. Dit zal ervoor zorgen dat je de goede voornemens op lange termijn kan volhouden. 
  • Probeer tijdens de weg naar je doel te focussen op je progressie en niet op perfectie. Perfectie bestaat niet dus geniet van elke stap die je zet! 

Waarom zouden we die goede voornemens uitstellen tot januari als we deze ook vanaf morgen kunnen aanpakken? 

Met deze tips kan je morgen aan de slag! Lijkt het een grote stap? Onze personal trainers en foodcoach helpen jullie graag op weg voor die eerste moeilijke stapjes. Ook kunnen we voor jou de stok achter de deur zijn die zorgt dat je consistent goede keuzes maakt. 

Hoe houd ik mijn doelen vol?

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Lees meer

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

Lees meer

Everesting Challenge Monchique

Verslag van de Everesting Challenge op Serra de Monchique (Portugal - Algarve)

23 september 2023

Lees meer

Trainingsschema marathon anders bekeken

In dit artikel tonen we hoe een echt trainingsplan op maat eruit ziet en hoe een integrale aanpak de enige doelgerichte oplossing is voor jouw trainingsschema naar de marathon of halve marathon.

Lees meer

De kracht van DNA analyse

DNA analyse is een krachtige tool die kan helpen bij het begrijpen van jouw genetische samenstelling en hoe deze van invloed kan zijn op jouw prestaties en gezondheid. In deze gids leer je hoe je jouw genetische informatie kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Lees meer

5 meest voorkomende fouten bij looptechniek verbeteren

Als je regelmatig hardloopt, is het belangrijk om je looptechniek te verbeteren om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

11 april 2023

Lees meer

Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Wintertraining voor fietsers is essentieel om fit te blijven en de prestaties te verbeteren. optimaliseer je trainingsroutine met deze gids.

Lees meer

Testen als een prof met een maximale inspanningstest INSCYD

Het INSCYD-testprotocol is een maximale inspanningstest dat wordt gebruikt om de fysiologische kenmerken van uithoudingsatleten te evalueren. Het INSCYD-testprotocol biedt waardevolle inzichten in het metabole profiel van een atleet

Lees meer

INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

Deze testen zijn ontworpen door Sebastian Weber die expertise heeft opgedaan bij Tony Martin, Peter Sagan, … Ze worden momenteel al door veel profploegen gebruikt en Belgian cycling.

Lees meer

Personal trainer kostprijs

Als je overweegt om een personal trainer in te huren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen van personal trainers en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw budget en doelen.

Lees meer

Personal coaching Mechelen: 7 tips voor de gepaste coach te vinden

Op zoek naar een personal coach in Mechelen? Deze gids helpt u bij het selecteren van de juiste coach voor uw behoeften en doelen. Neem de eerste stap vandaag nog om je doelstelling te behalen.

Lees meer

Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Peter D.R loopt op 5 dagen 110km

Lees meer

Wat is calisthenics

Waar is het goed voor en kan ik het ook?

Lees meer

Wil jij een strakkere buik?

Ontdek onze TOP 5 oefeningen

Lees meer

Reps en sets

Hoeveel moet ik doen om mijn doel te behalen?

Lees meer

Project Leuven Centraal

Personal. werkt mee aan een integratieplan in de Leuvense gevangenis.

Lees meer

Een lopersknie oplossen in 1, 2, 3

Zo geraak je verlost of voorkom je een lopersknie

Lees meer

Verslag Everesting Challenge

26x Coll de Rates voor het goede doel. Sebert Penen (co-founder) deelt zijn ervaring met jou.

Lees meer

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Lees meer

Do's en don'ts bij inspanningstesten

Waarom en wanneer doe je best een inspanningstest? We geven je de beste tips mee.

Lees meer

Meer dan 1 Belg op de 3 komt bij tijdens de lockdown

Uit een enquête die werd afgenomen bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% van de bevraagden is bijgekomen tijdens de lockdown.

Lees meer

Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x